Pagina's

10-10-2010

Verwachting van Daniëlle

Ik kende de wijk Lombardijen al wel een beetje. Ik heb daar een aantal jaren geleden een heel jaar stage gelopen op een basisschool. De ervaring die ik had met de wijk was dat er veel kinderen van een andere afkomst dan de Nederlandse afkomst. Ik was me ervan bewust dat er een aantal problemen in de wijk waren.

De wijkwandeling
Wat mij opviel aan de wijk is dat er veel huizen/flats zijn weggehaald. En dat er veel nieuwbouw is gebouwd. Verder kwam de wijk heel rustig over. Ik vond de wijk met een aantal jaar geleden erg opgeknapt. We zijn tijdens de wijkwandeling niet veel over de inhoudelijke problemen te weten gekomen.

Verwachting van Denise

De wijkwandeling
Zondag 19 September heb ik samen met Eline een wandeling gemaakt door de wijk Lombardijen. Het doel van de wijkwandeling is, dat er een eerste indruk/beeld wordt gevormd van de wijk. Mijn eerste indruk van de wijk is negatief. Mijn mening komt voort uit verschillende indrukken, die ik het opgedaan in de wijk. In het onderstaande stuk bevindt zich mijn argumentatie.
Bij de start van de wijkwandeling kwamen wij een vrouw tegen. Deze vrouw was midden zestig en woont nu één jaar in Lombardijen. De vrouw sprak erg negatief over de wijk en dan vooral over de Marokkaanse en Antilliaanse volkeren. In de wijk had zij veel last van overlast en criminaliteit.

Voorbeeld:
De vrouw liep samen met haar kleindochters door de wijk. Haar kleindochters, die zich een stuk achter haar bevonden op waveboard en fiets werden lastig gevallen door enkele Marokkaanse jongens van een jaar of negen à tien. De jongens waren van plan om de fiets en het waveboard te stelen van de twee meisjes. De vrouw draaide zich om en zag wat er gebeurde. Zij sprak de jongens aan. De jongens werden vervolgens agressief en wilde de vrouw aanvallen met een stok.
De vrouw gaf echter nog meer voorbeelden van overlast en criminaliteit in de wijk. Onder andere, dat er regelmatig op haar en haar hond wordt gespuugd. De verhalen, die zij vertelde, maakte een grote indruk. De vrouw gaf aan, dat de regering eens in de wijk moest komen kijken en dat er dan wel anders gepraat zou worden in Den Haag.


Naast de vrouw hebben wij ook andere wijkbewoners aangesproken, waaronder enkele allochtone kinderen. De allochtone kinderen zijn erg tevreden over de wijk waarin zij wonen. Zij kunnen lekker voetballen, op straat spelen en zij voelen zich veilig. Ook kwamen wij een allochtone jongen tegen van een jaar of twintig. Hij vertelde ons over de gang van zaken in de wijk. Volgens hem doet overdag ieder zijn eigen ding en zoeken in de avond verschillende groepen elkaar op en veroorzaken overlast. In de verschillende wijken van Lombardijen is er sprake van een machtstrijd: welke wijk is het sterkste. De jongen gaf aan, dat wij ons niet veilig zouden moeten voelen in deze wijk.
Naast het houden van enkele gesprekken met wijkbewoners heb ik ook naar de wijk zelf gekeken. Hierbij heb ik onder andere gekeken naar huizen, natuur, voorzieningen, speelruimte en kindersporen.
In Lombardijen zie je verschillende soorten woningen. Je ziet er verschillende soorten flats en rijtjeshuizen. Het verschil onderling is groot. In het ene gedeelte van de wijk zie je verpauperde flats, terwijl je in het andere gedeelte van de wijk nieuwbouwhuizen ziet. De voorzieningen, die ik onderweg ben tegengekomen zijn ook verpauperd. Ruiten zijn ingeslagen en de winkelstraat ziet er verlaten uit. De wijk Lombardijen kent echter wel een park en enkele groene voorzieningen. Daarnaast is er voldoende speelruimte voor de kinderen. Tijdens de wandeling heb ik enkele voetbalveldjes en speeltuinen gezien. In Lombardijen heb ik ook veel kinderen op straat zien spelen met dozen en voorwerpen, die zich op straat bevinden.
Naast bovenstaande argumenten heeft ook de media een grote invloed uitgeoefend op het vormen van mijn mening over de wijk. Een praktijkgerichte wandeling heeft mijn gevoel over de wijk bevestigd.

Verwachting van Martine

Persoonlijk ben ik helemaal niet bekend in Rotterdam. Geen ene wijk in Rotterdam ken ik dus voor mij maakte het niet uit in welke wijk ik kwam. Uiteindelijk heb ik voor Lombardijen gekozen en mijn verwachtingen zijn:
- Lombardijen is een achterstandwijk met veel slechte woningen.
- Veel mensen op straat en vooral ’s avonds laat.
- Er wonen veel mensen met verschillende allochtone afkomst.
Ook hebben we tijdens de les gekeken op de kaart waar het lag want dat wist ik ook niet. Hier was op te zien dat er veel groen is en dat de huizen niet op één kluitje zijn gebouwd.

De wijkwandeling
Mijn verwachtingen die ik vooraf had gemaakt, komen niet overheen met de werkelijkheid die ik heb gezien. Samen met Annabelle ben ik ‘s avonds de wijk ingegaan en daar hebben we eigenlijk het tegenovergestelde gezien van onze verwachtingen. Als eerste punt had ik, dat ik dacht dat er veel slechte woningen in de wijk waren, maar wij zagen juist veel eengezinswoningen en goede onderhouden flats. Ook dacht ik dat er veel mensen op straat waren, maar dit was tot onze verbazing helemaal niet het geval. Er waren nauwelijks mensen op straat.
Uiteindelijk viel de wijk dus hartstikke mee met wat wij hebben gezien!

Verwachting van Annebelle

- er wordt veel op straat geleefd, zowel overdag als in de avond/nacht. Ook kinderen zullen tot laat op straat spelen/hangen.
- er veel mensen wonen er van allochtone afkomst, van elke leeftijdscategorie.
- een aantal moskeen zijn er in de wijk te vinden, maar ook zullen er kerken zijn.
- er zijn veel winkels/supermarkten waarvan de eigenaar niet Nederlands is.
- er staan geen grote huizen, niet veel recreatiemogelijkheden als bioscoop, bowlingbaan

De wijkwandeling
- Mijn verwachtingen kloppen totaal niet met de werkelijkheid. Ik heb de wijk in de avond bezocht. Er waren nauwelijks mensen op straat, de mensen die op straat waren, waren voornamelijk hardlopers en mensen die hun hond uitlaten. Ik heb geen kinderen gezien op straat.
- Ik heb niet veel mensen op straat gezien, over de mensen van allochtone afkomst kan ik niet veel zeggen.
- Voornamelijk staan er in de wijk Lombardije kerken, geen moskeen.
- In de wijk staan veel eengezinswoningen, flats.
- Er is veel groen te zien, veel sportveldjes, speelgelegenheden. Ook buurthuizen zijn aanwezig in de wijk. Bij mij wijkbezoek heb ik een bowlingbaan gezien.
De wijk viel ontzettend mee, ten opzichte van mijn verwachtingen. De wijk zag er in de avond rustig uit, goed verzorgt en ik had een veilig gevoel op straat.