Pagina's

05-10-2010

Verwachting van Judith

Rotterdam heeft veel verschillende wijken en kent veel contrasten. Zo wonen in de ene wijk veel mensen met hoge inkomens, terwijl in een andere wijk weer veel mensen wonen met lage inkomens. Een onderdeel van de module kansen en Kleuren in Pabo 3 is het uitvoeren van een wijkonderzoek. Dat betekent dat je met een groep van ongeveer 8 personen een onderzoek moet uitvoeren gericht op een wijk in Rotterdam. Samen met de andere groepsleden hebben wij gekozen voor de wijk Lombardijen. Ik kende deze wijk eigenlijk alleen van naam en was er nog nooit geweest. Ik stelde me zo voor dat Lombardijen een wijk was met een groot percentage allochtone bewoners, weinig groen en weinig voorzieningen. Ook had verwachtte ik dat ik mij niet erg veilig zou voelen op straat.

De wijkwandeling
Om een realistisch beeld te krijgen van de wijk Lombardijen heb ik een wijkwandeling gemaakt. Het eerste opvallende punt van deze wijk vind ik dat er veel groen is. Er staan veel bomen, er zijn veel grasveldjes en er is een ruim park. In de wijk staan veel flats en eengezinswoningen. Opvallend is het verschil tussen oudere huizen en nieuwbouw huizen. Op veel plaatsen wordt nog gebouwd en blijkbaar zijn ze bezig om in de wijk veel gebouwen en voorzieningen te vernieuwen. Voor kinderen zijn er tussen de huizenblokken en flats veel speeltuintjes en veldjes en hier en daar zie je een groter sportveld waar goed gevoetbald of gebasketbald kan worden.
In sommige delen van de wijk was het heel erg rustig, maar in de buurt van de winkels was het een stuk bedrijviger. Ik zag her en der wat kinderen op straat spelen, jongeren lopen en ouderen op een bankje zitten. Voor zover ik mij een beeld kon vormen van de populatie in de wijk kreeg ik het idee dat er veel ouderen in deze wijk wonen. Ik ben in de wijk veel verschillende voorzieningen tegengekomen. Winkels, sportgelegenheden, een dierziekenhuis, scholen en nog veel meer.
De sfeer in de wijk vond ik niet onprettig, maar ook niet heel erg prettig. Onveilig voelde ik mij er zeker niet, maar ik zou zelf niet snel in deze wijk gaan wonen.
Uiteindelijk moet ik zeggen dat mijn verwachtingen niet helemaal reƫel waren en dat ik nu ik de sfeer in de wijk geproefd heb, mijn beeld van de wijk Lombardijen bijgesteld heb.

Verwachting van Suzanne

Toen we de opdracht kregen een wijkonderzoek te gaan doen in Lombardijen gingen we eerst op de kaart kijken. Zo wisten we waar Lombardijen ongeveer ligt en hoe de omgeving er een beetje uitziet. Op de kaart is te zien dat er veel groen tussen de huizen zit en dat de huizen niet allemaal dicht op elkaar zijn gebouwd. Ik denk dat het geen hele slechte wijk is met alleen maar verpauperde huizen.

De wijkwandeling
Woensdagochtend
Samen met Loes en Danielle ben ik 's morgens vroeg de wijkwandeling gaan doen. Eerst zijn we met de auto door heel de wijk Lombardijen gereden. Het viel mij op dat het heel erg rustig was. Er liepen weinig tot geen mensen over straat. We hebben de auto geparkeerd en zijn lopend verdergegaan. We hebben verschillende scholen/kerken en voorzieningen gezien, zoals een voetbalkooi/basketbalkooi en een tenniskooi. Ook was er een grote speeltuin. Er staan veel flats maar vooral ook veel eengezinswoningen en nieuwbouw. Tussen de huizen zit veel groen ( grasveldjes enz). Het is goed te zien dat ze de wijk duidelijk aan het opknappen zijn.

Eerste indruk: Geen slechte wijk. Ik kreeg 's ochtends geen onveilig gevoel.

Verwachting van Eline

Voordat we de wijkwandeling gingen doen, had ik bij de wijk Lombardijen helemaal geen beeld van een wijk met veel allochtonen of zelfs een achterstandswijk. Eerlijk gezegd dacht ik dat Lombardijen een zelfde soort wijk was als Hillergersberg (in hoeverre mijn beeld overeenkomt met de werkelijkheid van die wijk). Met dit beeld als voorstelling dacht ik dus niet aan veel flats en dichtbij elkaar staande huizen, maar meer aan rijtjeshuizen. Dit beeld kwam niet helemaal overheen met de werkelijkheid.
Als eerst gingen we op de kaart kijken en ik zag veel groen. Ik verwachtte dus veel parkjes, bomen en planten in de wijk.

De wijkwandeling
Zondagmiddag
We hadden samen besloten niet allemaal op hetzelfde tijdstip de wijkwandeling te gaan doen, dit om de wijk op verschillende tijdstippen te kunnen vergelijken. Denise en ik besloten om op een zondagmiddag te gaan. Ik zag inderdaad veel bomen en een groot park in aanbouw. Wel zag ik erg veel flats naast elkaar staan. Sommige huizen waren ook oud en verpaupert. Wat mij opviel was dat er ook achter in de wijk veel nieuwbouw te zien was. Deze huizen zijn ook een stuk duurder.
Op straat zagen wij veel jonge kinderen (5 tot 10 jaar) buiten spelen. Ook zijn er in de wijk een paar grote speelplaatsen (basketbalveld, skatebaan, voetbalveld, speeltuin). Ik vond het er heel gezellig uitzien maar ik had niet het idee dat het erg druk bezocht werd. Denise en ik vroegen aan een aantal mensen op straat wat ze vonden van de wijk. De meeste antwoorden het geen gezellige buurt te vinden. Twee Nederlandse vrouwen (rond de 50 jaar) zeiden last te hebben van de verschillende culturen in de wijk, omdat er nog wel eens wat gebeurd, zoals uitgescholden worden op straat. Een buitenlandse jongen van een jaar of 20 zei dat wij ons echt niet veilig moesten voelen in de wijk. Toch ervaarde ik dit helemaal niet zo. Het was rustig op straat en ik voelde me niet onveilig. Mijn eerste indruk was ook niet dat het er gezellig was.
De mensen die ik zag waren vaak allochtoon. Ik denk ook dat er veel allochtonen wonen.