Pagina's

03-11-2010

Vooronderzoek

De wijk Lombardijen is een van de tuinsteden in Rotterdam-Zuid. Stedenbouwkundige van Drimmelen maakt ongeveer een halve eeuw geleden het ontwerp voor de wijk Lombardijen. Uiteindelijk is de wijk gebouwd in de jaren 1960 – 1969. Tijdens deze jaren zijn er in totaal 5.268 woningen gebouwd. In 1991 is Lombardijen onderdeel geworden van de gemeente IJsselmonde.
Contrast woningbouw 1960 – 2010
Homerusstraat 1960
Homerusstraat 2010
Op dit moment telt Lombardijen 12.957 inwoners. Van dit aantal inwoners is 47% allochtoon. De bebouwing van de wijk Lombardijen bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen. Daarnaast zijn er veel portiek en galerijwoningen. De wijk Lombardijen is een groene wijk met veel recreatiemogelijkheden. Het Spinozapark is het centrum van de wijk.
Lombardijen kenmerkt zich door een verscheidenheid van woonbuurten, met elk hun eigen sfeer. De wijk kun je dan ook onderverdelen in de volgende 5 buurten:
Homerusbuurt
De homerusbuurt ligt in het zuidoostelijke deel van Lombardijen. Ze zijn op dit moment bezig met veel nieuwbouw in deze buurt. Daarnaast staat de Petrakerk in deze buurt, dit is een gereformeerde kerk.

Karl Marxbuurt
De Karlmarxbuurt ligt in het noordwestelijke deel van de wijk. Het grootste gedeelte van de wijk bestaat uit flatwoningen. De karl Marxstraat en de Nietzeschestraat vormen hier een uitzondering op, in deze straten vind je vooral bungalows. Daarom worden deze straten ook wel het ‘’gouden buurtje’’ van Lombardijen genoemd.

Molièrebuurt
Deze buurt ligt in het zuidwestelijke deel van Lombardijen. In deze buurt staat de Johanneskerk, dit is een katholieke kerk. In deze buurt zijn veel basisscholen aanwezig waaronder de A.J. Schreuderschool.

Zenobuurt
De Zenobuurt woont in het noordoostelijke deel van de wijk. Een kenmerkend gebouw van deze buurt is de Zonnetrap. De zonnetrap is een ouderhuisvesting, daarnaast is er ook een sportschool aanwezig in dit gebouw.

Smeetsland
De buurt Smeetsland ligt in het noordelijke deel van Lombardijen. Smeetsland is opgezet als nooddorp na de tweedewereldoorlog. Er zijn voor deze buurt grote nieuwbouwplannen.