Pagina's

03-11-2010

Hoe zijn de verschillende culturen in de wijk verspreid met het oog op taal en religie?

Kinderen spelen op straat, moeders drinken een kopje thee en anderen zijn aan het werk. Een stad, een wijk, een buurt is één en al dynamiek. Verschillende steden, wijken en buurten hebben hun eigen kleur. Ons onderzoek is gericht op de verspreiding van taal en religie en daarom wordt dit aspect uiteengezet in deze deelvraag in relatie tot de wijk Lombardijen.
Algemeen beeld Lombardijen met betrekking tot etniciteit
Lombardijen is een zeer kleurrijke wijk. Er wonen mensen van veel verschillende nationaliteiten. Uit figuur 1.1 blijkt dat een groot percentage van de allochtonen inwoners Surinaams, Turks, Marokkaans of Antilliaans is. Van deze vier etnische groepen zullen wij een nadere beschrijving geven gericht op taal en religie.
Figuur 1.1

Surinaams
Taal
Bijna alle inwoners van Suriname spreken Nederlands. Dit is dan ook de officiële taal in Suriname en het Nederlands wordt op scholen gehanteerd als taal. Het woordgebruik van Surinamers is over het algemeen iets formeler en beleefder dan van Nederlanders. Nederlands is echter niet de enige taal die wordt gesproken in Suriname. Suriname heeft ook een eigen taal, namelijk het Sranangtongo, ook wel Surinaams genoemd. Deze taal heeft veel invloeden van het Nederlands en het Engels en zelfs een beetje uit het Chinees. In principe wordt het Sranangtongo door alle inwoners van Suriname gesproken. Het verschil met het spreken van Nederlands is echter dat men vooral Nederlands spreekt in formele situaties en Sranangtongo spreekt in informele situaties. Binnen de taal Sranangtongo kent men ook weer onderscheid in uitspraak en woordkeuze. Dit komt door invloeden van de verschillende delen in Suriname. Het Srantangtongo wordt wereldwijd door ongeveer 1 miljoen mensen gesproken. De grootste groep Srantangtongo sprekende mensen woont in Nederland.
Religie
In Suriname tref je bijna alle wereldreligies aan. Het grootste percentage Surinamers is Christen, maar in Suriname wonen ook Moslims, Hindoes, Boeddhisten, ook aanhangers van Afrikaanse religies zoals het Winti of van Indiaase religies. Het bijzondere van de verschillende religies in Suriname is dat er vrede heerst tussen de verschillende religies en er weinig tot geen conflicten zijn met betrekking tot religie.

Turks
Taal
De bevolking in Turkije bestaat voornamelijk uit Koerden en Turken. Turks is de enige taal, die er in Turkije gesproken wordt.
Religie
De officiële godsdienst in Turkije is de Islam. Zo’n 96 procent van de mensen in Turkije is dan ook Moslim. Mensen die vanuit Turkije naar Nederland immigreren spreken allemaal Turks.

Marokkaans
Taal
Arabisch is de officiële taal in Marokko, toch spreken de bewoners van het land vaak een dialect van het Arabisch. Daarnaast spreekt ook een groot aantal mensen in Marokko Frans. Frans wordt veelal gebruikt in de economie en het onderwijs. Engels is in opkomst als tweede buitenlandse taal. In het Noorden van Marokko wordt door sommige mensen Spaans gesproken.
Religie
De drie religies in Marokko zijn het Christendom, het Jodendom en de Islam. De Christenen bezoeken de kerken, de Joden de synagogen en de moslims de moskee. Het overgrote deel van de bevolking is Moslim.

Antilliaans
Taal
De Nederlandse Antillen bestaat uit vijf eilanden namelijk: Saba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius. Bonaire en Curaçao behoren tot de benedenwindse eilanden. Hier wordt voornamelijk Papiaments gesproken. Dit is een creoolse taal en gebaseerd op het Portugees en Spaans, maar heeft ook veel Franse, Nederlandse en Engelse invloeden. De overige eilanden worden ook wel de bovenwindse eilanden genoemd. Op deze eilanden is de voertaal Engels.
Religie
De meeste inwoners van de Nederlandse Antillen zijn Rooms-katholiek. Daarnaast zijn er ook vooral op de bovenwindse eilanden grote Protestantse gemeenschappen. Verder wonen er ook Joden en Moslims op de Nederlandse Antillen.

Conclusie
De wijk Lombardijen heeft een kleurrijk karakter. Antillianen, Marokkanen, Turken en Surinamers zijn de grootse etnische groepen in de wijk. Deze groepen hebben allen hun eigen religie en eigen talen. In deelvraag 2 en 3 zullen we verder inspelen op de diversiteit hiervan.